Gravotech - Stainless steel engraving

RVS lasergraveren en inox graveren

RVS graveren en inox graveren kan op verschillende manieren: met graveer laser, CNC graveermachine, ets machine, dotpeen markeersysteem.

Roestvrij staal is één van de meest gebruikte metalen in de industrie. RVS wordt met name ingezet vanwege de specifieke corrosiewerende eigenschappen die het metaal bezit. Het is onmisbaar geworden in de samenstelling van onderdelen voor de medische sector, gereedschappen, luchtvaart, automobiel sector, consumptiegoederen, bestek, sieraden, bewegwijzering ...

Naast de corrosiebestendigheid is roestvrij staal ook zuurbestendig en doorstaat het de meeste reinigings- en sterilisatiebehandelingen. Het is een helder, duurzaam en veelzijdig materiaal.

Graveren van roestvrij staal is een proces dat een hoge toegevoegde waarde heeft voor identificatie en traceerbaarheid, maar ook voor personalisatie-toepassingen.

Verschillende markeermethoden zijn mogelijk. Gravotech biedt snelle en efficiënte systemen, waarbij de structuur van uw onderdelen en producten behouden blijft:

  • Pneumatisch en elektromagnetisch dotmarkeren: snelle, nauwkeurige en datamatrix markeren
  • CNC graveren en verspanend: duurzaam, esthetisch, multifunctioneel
  • Krasmarkeren: zuivere en diepe markering
  • Lasermarkeren: oppervlaktemarkering, zeer corrosiebestendig, diep en contrastrijk graveren zonder materiaalspanning of vervorming Roestvrij staal laseren

Ontdek de Gravotech oplossingen

Lasertrace ™ vergemakkelijkt de traceerbaarheid en identificatie van alle soorten onderdelen. Met Gravostyle ™ kunt u eenvoudig uw graveeropdrachten op maat maken. Laat uw creativiteit de vrije loop en verover nieuwe markten.

Waarom kiezen voor een custom graveermachine van Gravotech?

Divere medische apparatuur markeren

BLACK MARKING Black marking – permanente, diepzwarte en corrosiebestendige opschriften. Black Marking is een proces in de laserbewerking waarmee zeer donkere, contrasterende opschriften op oppervlakken gemaakt kunnen worden, zonder dat er materiaal verwijderd wordt. Door de bewerking met de laser ontstaat er een duidelijke kleurverandering op het metaal – tot aan een diepzwarte tint. Bovendien zorgt black marking voor een sterk contrast en een zeer mat uiterlijk zonder reflectie, wat de handmatige en automatische leesbaarheid van zelfs de kleinste pixels nogmaals aanzienlijk verhoogt. Metalen die van kleur veranderen onder invloed van hitte en zuurstof, dus staal en titanium, kun je alleen gloeien, maar geen aluminium of non-ferro metalen. Over het algemeen is de oxidelaag zwart, maar hij kan ook andere gloeikleuren hebben. Een voordeel van black marking is de zogenaamde kijkhoekstabiliteit. Het zeer hoge, gelijkmatige contrast vanuit alle kijkhoeken is te danken aan de periodieke nanostructuren, die het licht meerdere keren verstrooid reflecteren en absorberen. - Warmtebehandelingsproces. - Contrastrijke en esthetische markering. - Opbouw van oxidelaag die donker wordt. - Proces met lage snelheid. - Werkt alleen op RVS / andere legeringen. - Uiterst gedetailleerd - Geen scheuren of oneffenheden. - Mogelijkheid om een breed scala aan kleuren te verkrijgen met geoptimaliseerde laserparameters. - Relatief langzame markeertijden. GRAVEREN

Datamatrix - permanente markering

DOT PIN: Het principe van de dot pin markeermachine is gebaseerd op het creëren van holtes in het materiaal met behulp van een trillende gereedschap. Hierdoor ontstaat een reeks punten die een directe, permanente, leesbare, hoogwaardige markering op het werkstuk vormen. De dot pin markeertechnologie garanderen constante markeerresultaten, ongeacht het type staal of de hardheid. De dot pin-technologie biedt hoogwaardige markeringen, die leesbaar en permanent zijn en bestand tegen slijtage, verkleuring, corrosie en kunnen nabehandelingen weerstaan. Dotmarkeren is één van de meest veelzijdige technologieën omdat het mogelijk is om zeer fijne markeringen aan te brengen, maar ook om diepe markeringen te maken volgens uw vereisten. Bovendien verwarmt deze technologie het materiaal niet en veroorzaakt het geen breukspanning in het materiaal, ongeacht de dikte. De investeringskosten en operationele kosten zijn veel lager met deze technologie. De dot markeertechnologie zorgt ervoor dat roestvrijstalen onderdelen die over het algemeen onderhevig zijn aan hoge spanning (met name in de automobiel- en luchtvaartindustrie) hitte- en temperatuurbestendige markeringen hebben. - Pneumatische dot pin: onze pneumatisch dot markeermachine is voor markeertoepassingen die een zeer korte cyclustijd vereisen om te voldoen aan de snelheidsvereisten van industriële sectoren. Met de beschikbare stylussen kan u fijne, brede, oppervlakkige of diepe markeringen aanbrengen. De 3D-stylus laat u toe te markeren op complexe onderdelen met onregelmatige vormen. - Elektromagnetische dot pin: meer geschikt voor toepassingen die grote precisie en nauwkeurigheid vereisen. Het is bijzonder efficiënt voor DataMatrix codes. De elektromagnetische dot-pin-technologie is een zeer nauwkeurige markeeroplossing om te voldoen aan traceerbaarheids- en identificatievereisten. Dankzij de verschillende elektromagnetische stylussen is het mogelijk om alle soorten fijne oppervlaktemarkeringen of diepe markeringen uit te voeren. Krastechnologie: De krasmarkeermachine gebruikt een hardmetalen of diamanten punt om een permanente markering rechtstreeks op het roestvrij staal aan te brengen (tot 62HRC). In tegenstelling tot de dot pin machine komt hier bij het krassen de markering tot stand door een carbide- of diamantpunt in het materiaal te drukken en vervolgens door het materiaal heen te trekken. Hierdoor ontstaat een loepzuivere kras in het materiaal welke vervolgens het karakter vormt. Dit proces heeft als voordeel dat het erg stil is, dus het wordt vooral gebruikt voor het markeren van holle delen met hoge resonantie, buizen, platen, ... Scribing-markeertechnologie biedt de beste markering / snelheidsdiepte-verhouding en hoogwaardige markering om te voldoen aan identificatie- en traceerbaarheidsbehoeften

CNC-gravure van roestvrij staal

Het materiaal wordt verwijderd met behulp van snijgereedschappen, "graveerfrezen" in verschillende maten en vormen. Graveren met een mechanische machine is geschikt voor alle types roestvrij staal, zelfs gecoat. Zelfs de kleinste en dunste lettertekens en logo's kunnen worden gegraveerd. Deze technologie accentueert ook de glans van het roestvrij staal met een natuurlijk graveeraspect. Bovendien zorgt de constante en sterke graveerdiepte voor een duurzaam resultaat en laat u toe om deze nadien alsnog in te kleuren. Het is erg populair voor sieraden, in mechanische werkplaatsen en voor ID-platen. De hardheid van roestvrij staal vereist een spantang (inclusief een hoogfrequent spindel) om het snijgereedschap stevig vast te houden. De gereedschappen om roestvrij staal te bewerken hebben een specifieke scherpte: Percut-reeks voor boren, Twincut-reeks voor graveren. Bij het frezen van roestvrij staal is een smeersysteem en een smeerproduct nodig (vindt u ook in het Gravotech-assortiment) om de spaanders af te voeren en de levensduur van het snijgereedschap te verlengen.